Vrtčevski ex tempore

IGRIVA MIRO IN KLEE TER SKRIVNOSTNI VAN GOGH …
(Heidi Jakopič)

Umetnost je živa. Je v stalnem nastajanju in spreminjanju, dopolnjevanju. Iskanju drugačnosti. Čuteča in čutna. Je v tebi. Strast, s katero pričaraš svoja občutja v barvi, zvoku, gibu, besedi, gibljivih slikah, …
Otroci so v svojem izražanju prvinski, čisti, neposredni. Slikarji, ki so ustvarjali velike in dragocene umetnine, so to vedeli in se vračali k njim. Zato so bili tema likovnih ustvarjalnic v času Ex-tempora prav slikarji, ki so svoj navdih iskali tudi v otroški risbi.
Cilj je bil, da otroci na igriv način poiščejo rešitve za poustvarjanje likovnega dela posameznega umetnika. Tako so preizkušali različne likovne tehnike, uporabljali raznovrstne materiale ter jih med seboj kombinirali. Tempera, vodene barve, barve za steklo, suhi pasteli, tuš, oglje, svinčnik, kolaž iz papirja, tekstila, umetna masa, čopiči, škarje, lepilo, prsti, karton, krompir, pena, kocke, … vse je prišlo prav. Ustvarjali so v skupinah ali posamezno ter nizali predloge, rešitve, ideje. Bile so zadrege in bili so dvomljivi pogledi. Ne zato, ker ne bi zmogli ali česa ne bi znali, pač pa zato, ker niso verjeli, da so to res dela slavnih slikarjev, če pa izgledajo tako, kot bi jih narisali najmlajši vrtčevski otroci. Slavno Matissovo delo Krog so bili za naše brihtne petletne glave samo nagci, ki plešejo. Kje si to že videl?! Veliko smeha je spremljalo likovne delavnice, ki so potekale ves teden. Nastalo je 39 likovnih del, ki so dobile svoje mesto na razstavi v Rotundi SNG Nova Gorica. Tam bodo gostovale do sredine marca.
Krasen ambient in svetloba. Prostor s slikami zasije. Kot bi mu pričarali otroško igrivost in domišljijo. Užitek je videti otroško ustvarjalnost, biti del nje. Se učiti in naučiti. Posredovati kar je svetlega v tebi drugemu.
Ko se v akustičnemu prostoru spojita dva svetova – svet barv in svet zvoka, ostaneš brez besed. Samo čutiš in živiš veličino otrokove biti. Njeno brezmejno moč, pred katero, v prenesenem pomenu, stojimo goli in plešemo kot Matissevi plesalci v Krogu.
Vse, kar potrebujemo, je priložnost, svoje mesto pod soncem in nekoga, ki verjame.

(Skupno 279 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...