POJAV BOLEZNI IMPETIGO

OBVESTILO

V VRTCU ENOTE SOLKAN SE JE POJAVILA BOLEZEN IMPETIGO

Impetigo je gnojna okužba vrhnjega sloja kože, ki jo povzročajo stafilokoki in/ali streptokoki. Lahko se pojavi na predhodno zdravi koži, predvsem pa se lahko pojavi na mestih manjše poškodbe kože, pika žuželke ali drugih kožnih boleznih, kot je na primer ekcem.

Impetigo oziroma krastavost je površinsko vnetje kože. Okužbo lahko prepoznate po drobnih mehurčkih z bistro ali belkasto vsebino  in krastah na koži, ki se lahko razširijo na različne dele telesa. Ranice, ki nastanejo po razpoku teh mehurčkov, so prekrite z zlatorumeno krasto.

Ali je impetigo nalezljiva kožna bolezen?

Impetigo je zelo nalezljiva okužba, prenaša pa s preko neposrednega stika ali okuženih predmetov. Bakterije najprej poselijo kožo, nato vstopijo skozi drobne razpoke ali ranice na površini kože. Na mestu vstopa se razvije gnojna okužba kože, ki je značilna za impetigo. Je predvsem bolezen otrok in je najpogostejša okužba kože pri otrocih v predšolskem obdobju. Redko se pojavi pri otrocih, mlajših od dveh let, lahko pa se pojavi tudi pri odraslih.

Po podatkih NIJZ, kužnost upade po približno 24 urah po začetku sistemskega antibiotičnega zdravljenja. Če impetiga ne zdravimo z antibiotiki, se kužnost lahko podaljša na 10-21 dni. Prisotnost  nezdravljenih, gnojnih sprememb pa kužnost podaljša celo na tedne ali mesece.

Kako zdraviti impetigo?

Navodila na NIJZ velevajo, da lahko nezapleten impetigo zdravimo tako, da čistimo spremembe na koži in odstranjujemo kraste z uporabo obkladkov s fiziološko raztopino. Pri nezapletenemu impetigu lahko uporabimo še antibiotično mazilo. Antibiotično mazilo se na spremenjene dele kože nanese 3-krat dnevno, 7 dni.

 

Pri bolnikih, pri katerih se je impetigo zelo razširil ali je prišlo do zapleta, pa je potrebno zdravljenje z antibiotiki v obliki tablet. Antibiotično zdravljenje je pomembno, da se prepreči možni kasnejši zaplet (vnetje ledvičnih čašic) in da preprečimo širjenje v ožjih skupnostih (vrtci, šole, družine). Potrebno je tudi odstranjevanje krast in umivanje z antiseptičnim milom. Prebolena okužba ne zagotavlja trajne imunosti.

Preventivno lahko kožno bolezen preprečite s higieno rok, pranjem perila in posteljnine pri visokih temperaturah ter umivanjem otroških igrač z vodo in detergentom. Preprečevanje širjenja bakterij, ki povzročajo impetigo, torej temelji na skrbni osebni higieni.

 

Pomočnica ravnatelja za vrtec

Urška KOMEL

(Skupno 384 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...