PROMETNI DAN V VRTCU

V mesecu aprilu pa vsako leto še posebej posvetimo en dan sodelovanju z različnimi zunanjimi institucijami, ki skrbijo za našo varnost. Tako je po vseh treh enotah vrtca (enota Trnovo, enota Grgar, enota Solkan) potekal PROMETNI DAN. Obiskali so nas policisti UE Nova Gorica, gasilci UE Nova Gorica, vodniki z reševalnimi psi iz Društva reševalnih psov Nova Gorica in gorski reševalci.

Policisti so otrokom pripravili poligon s prometnimi znaki, po katerem so se po pravilih, ki veljajo v prometu, vozili s kolesi, poganjalci, tricikli, nekateri pa tudi z rolerji. Ob tem so otroci na sproščen, naraven in nazoren način spoznavali in si pridobivali izkušnje, da je promet zelo resna stvar. Policist pa je tudi predstavil policijsko opremo (neprebojni jopič, intervencijska čelada, lisice, ki jo potrebujejo pri svojem delu. Gasilci so otroke seznanili predvsem z novimi izrazi in imeni opreme (zaščitna obleka, odsevni brezrokavnik, ročnik, cevi, dvigovalne blazine…)  ter predstavili pripomočke iz gasilskega avtomobila, ki jih uporabljajo pri reševanju v prometnih nesrečah. Z reševalnimi psi in njihovimi vodniki pa so se otroci prav veselo zabavali in igrali »skrivalnice«. Namreč na vrtčevskem igrišču so se otroci skrili in na ukaz vodnika so reševalni psi otroke z lahkoto našli in z laježem dali znak, da je skrivalnic konec. V toplih mesecih nam drevesa na vrtčevskem igrišču nudijo veliko sence, na ta dan pa so služila gorskim reševalcem kot opora za prikaz reševanja, pri katerem se uporablja oprema za prvo in nujno medicinsko pomoč (vakuumska blazina, zajemalna nosila…) in tehnična oprema, kamor spadajo vitel, vrtalnik, razne vrvi, klini…

Ker smo že v jesenskem času strokovne delavke pred vrtcem enote Solkan porisale in poslikale tla za celoletno »učenje« varne poti v prometu, smo  na ta dan, z vsemi gosti, to pot tudi uradno otvorili in ji dali še večji pomen pri seznanjanju otrok s pravili in varnostjo v prometu.

 

Pomočnica ravnatelja za vrtec

Urška Komel

 

(Skupno 117 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...