POJAV BOLEZNI ŠKRLATINKA

Datum: 28.11.2017

 

OBVESTILO STARŠEM ENOTE SOLKAN.

 

Obveščamo vas, da se je v vrtcu pojavila bolezen ŠKRLATINKA.

Starši bodite pozorni na prve znake in ustrezno ukrepajte.

 

NEKAJ O BOLEZNI..

Prenašalec bolezni je človek. Najpogosteje se škrlatinka širi kapljično ali z dotikom obolele osebe, vsekakor pa ne preko predmetov, ki so bili pri obolelem ali s hrano.

Inkubacijska doba je kratka, tri do sedem dni.

Bakterija se širi z neposrednim stikom z okuženimi osebami ali kapljično, če okužena oseba kašlja. Zato se morate izogibati kontakta z okuženimi ljudmi in izolirati obolele otroke od otrok v vrtcu in šoli.

Škrlatinka se začne hitro, z bolečinami v grlu, z glavobolom, s svetlo rdečim grlom, bruhanjem, osipom (majhnimi pikčastimi izpuščaji) in malinastim jezikom, kasneje, med potekom bolezni pride tudi do luščenja kože.

Osip je najizrazitejši pod pazduhama, v spodnjem delu trebuha in v dimljah, medtem ko na obrazu osipa ni. Na obrazu je rdečica, okoli ust pa bledica. Jezik je na začetku bolezni obložen, čez nekaj dni pa postane malinaste barve, kar je značilno za škrlatinko. Osip traja 6 do 7 dni, po tem obdobju se pojavi luščenje kože v obliki prhljaja na vratu in telesu, na dlaneh in stopalih pa v “krpicah”, kot pri opeklini s soncem.

 

Pomočnica ravnatelja za vrtec

Urška Komel

(Skupno 2.107 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...